eFactura - art 232 Directiva de TVA

Started by spacons, Jul 27, 2023, 06:02 PM

Previous topic - Next topic

spacons

Imi puteti spune cum se foloseste in IceFact art 232 din Directiva UE de TVA?
"Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptarii de catre destinatar."
Prin ce modalitate obtin acceptul de la destinatar (cel caruia ii facturez)?
Win 10 x64

Serghei

Depinde ce intelegeti prin "eFactura". Faptul că trimiteti factura in format PDF prin email nu inseamna ca trimiteti factura electronica. eFactura este un sistem pus la punct si operat de ANAF si se bazeaza pe semnatura electronica.

spacons

#2
Exact. Asa este.
Si atunci pot folosi IceFact (din program) ca sa trimit factura spre acceptare la beneficiar - art 232?
Exista o procedura standard inclusa in program?
Win 10 x64

Serghei

Nu sunt foarte sigur ce este acest "acceptare la beneficiar". Dacă doar doriți să vă asigurați că clientul a aceptat factura și să aveți o dovadă în această privință, emiteți o factură în PDF, o semnați electronic și cereți și beneficiarului să o contra-semneze electronic. E ca și cum clientul a semnat de primire, exact cum e pe hârtie.

Altfel, versiunea de IceFact cu licență permite transmiterea eFacturii către ANAF, întrebarea este dacă chiar aveți nevoie de așa ceva.

Momentan eFactura este obligatorie doar pentru companiile care lucrează cu instituțiile bugetare, pentru companiile din HORECA care accepta vouchere de vacanță și pentru societățile care comercializează sau produce bunuri considerate cu "risc fiscal" (construcții, îmbrăcăminte/încălțaminte, agricultură etc). eFactura nu este ca să vă ajute pe dvs cu ceva, este pentru a ajuta statul să combată evaziunea fiscală.

spacons

#4
Directiva europeana cu privire la TVA specifica obligativitatea acceptarii facturii electronice de catre beneficiar (inainte de a trimite factura la ANAF).
Romania are (inca) derogare de la acest articol.
https://www.startupcafe.ro/taxe/facturare-electronica-firme-ianuarie-mediu-afaceri-analisti.htm
acelasi lucru spus altfel.
https://www.cabinetexpert.ro/2023-06-27/news-incepand-cu-01-01-2024-sistemul-e-factura-va-fi-obligatoriu-pentru-toate-tranzactiile-efectuate.html
In concluzie, va trebui sa folosim eFactura din 1 ian si pentru toate treanzactiile B2B (dar existand derogare, nu necesita acceptarea de catre beneficiar).
Win 10 x64

Cry

Buna ziua,
Exista vreo varianta de a verifica in programul de facturare, daca factura electronica a fost transmisa catre beneficiar?

Serghei

Da, versiunile mai noi de IceFact au această opțiune.