RO e-Factura - certificat calificat în cloud

Started by eXcelsior, Nov 01, 2023, 05:12 PM

Previous topic - Next topic

eXcelsior

Bună ziua,

Folosesc versiunea 1.5.2.1 a IceFact. Am încercat să obțin codul de autorizare e-Factura prin butonul din categoria Setări, am apăsat pe Obțineți cod de autorizare, apoi în browserul care s-a deschis se arată ,,Asigurați-vă că dispozitivul USB cu semnătura dvs electronică este introdus în calculator și apăsați pe butonul de obținere a codului de autorizare". Deși am dat click pe acel buton, nu se încarcă.

Precizez că dețin certificat calificat în cloud, iar nu prin dispozitiv USB. Cum pot obține codul de autorizare și să funcționeze IceFact cu e-Factura în această situație?

Vă mulțumesc anticipat.

Serghei

Nu sunt sigur ca este posibil. V-ati inrolat semnatura electronica la ANAF? Daca da, cum ati procedat?

eXcelsior

Nu este înrolată la ANAF. Voi contacta emitentul certificatului (TransSped), poate oferă vreo soluție. Nu ar exista nicio alternativă?

Serghei

Asta depinde de ANAF. Ideea este ca intr-un fel sau altul Google Chrome trebuie sa poate utiliza semnatura dvs pentru a obtine codul de autorizare OATH si nu-mi dau seama cum ar putea face asta cu o semnatura la care el nu are acces in mod direct.

eXcelsior

Mi s-a deschis automat cu Mozilla Firefox (pe care îl folosesc în mod implicit)... Abia acum când ați menționat Chrome observ că browserele acceptate sunt doar Chrome și Edge. Am deschis cu Edge și automat a văzut certificatul calificat, s-a deschis o nouă fereastră de eroare, încerc să finalizez după înrolarea semnăturii în SPV.

Revin cu concluzia, poate e de ajutor pentru alți utilizatori de Firefox sau alte browsere ori certificate în cloud.

Vă mulțumesc pentru promptitudine!

nonick

@eXcelsior: ați reușit până la urmă?

Teo

   În primul rând trebuie să importați certificatul calificat de la Trans Sped, din Cloud, pe sistemul de operare al calculatorului.
   
   Pentru aceasta, trebuie să descărcați și instalați aplicația Easy Sign (verificați documentația primită la achiziția certificatului și instrucțiunile aferente incluse în manualul de folosire; aveți acolo link de descărcare). După instalare, accesați al doilea tab și apăsați pe pictograma din extrema dreaptă care arată ca un nor. În fereastra nou deschisă, completați datele asociate certificatului calificat, așa cum ați completat în procesul de activare al acestuia, respectiv în primul câmp numărul de telefon mobil asociat în format internațional (ex: +40722333444), în al doilea câmp eticheta certificatului (Alias) și apoi apăsați pe pictograma de refresh din dreptul celui de al treilea câmp (de culoare albastră). Dacă datele au fost introduse corect și există un astfel de certificat calificat în Cloud-ul Trans Sped asociat datelor introduse, în cel de-al treilea câmp vor fi afișate datele respectivului certifcat(semnătură digitală), în caz contrar, apare un mesaj de eroare. Dacă datele afișate corespund celor asociate de dvs la configurarea certificatului, apăsați butonul Import. Abia după afișarea mesajului de importare cu succes a certicatului dvs. calificat veți putea folosi de pe respectivul calculator noua dvs. semnătură digitală.
  Pe site-ul ANAF, la înrolarea în SPV veți avea de descărcat mai întâi pe PC, formularul de confirmare al certificatului dvs. calificat, pe care apoi va trebui să-l completați doar în partea de sus (fără diacritice) exact așa cum ați completat în procesul de configurare al acestuia și apoi să-l semnați în casuța dedicată, folosind semnătura dvs. digitală emisă de Trans Sped. Recomand să folosiți Adobe Reader sau Adobe Acrobat. Cel din urmă are funcționalități extinse.
  Documentul astfel semnat îl veți trimite prin e-mail către confirmare@transsped.ro. Vă vor remite în scurt timp pe e-mail formularul respectiv contrasemnat de serverul lor. Acel formular va trebui încărcat în câmpul corespunzător de pe formularul de înrolare în PSV de pe portalul ANAF. Mai aveți acolo de atașat o arhivă cu datele care să confirme calitatea dvs. de reprezentant legal al persoanei juridice pe care doriți să o înrolați. Veți pune acolo copia certicatului de înregistrare, copia dvs de CI și un certificat constatator de bază/informații extinse/ pentru fonduri IMM emis de ONRC, nu mai vechi de 30 de zile. În cel mult 48 de ore veți primi pe e-mail 2 e-mai-uri succesive de la mfinanțe: primul prin care vă informează ca vi s-a aprobat cererea de înrolare (prin crearea contului) și al doilea pentru autorizarea accesului propriu-zis în portalul SPV al ANAF. Abia după ce obțineți accesul în SPV veți putea accesa și opta pentru înregistrarea în registrul e-Factura.